متن

کلیات

چگونه پوستی زیباتر داشته باشیم؟؟!!..


                        

   


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              


آکنه يا جوش يک اختلال پوستي است که در سنين نوجواني شروع مي شود و تا آخر جواني ادامه مي يابد. براي درمان ابتدا بايد ديد که آيا ضايعات واقعاً جوش هستند؛ چون خيلي از ضايعات پوستي شبيه جوش بروز مي کنند. جوش بيشتر در نواحي سِبوره ( نواحي از بدن که داراي غدد سباسه فراوان است) مثل اطراف بيني، پيشاني، چانه، قسمت هاي فوقاني پشت و سينه و شانه ها ديده مي شود. غدد سباسه به طور طبيعي در تمام سطح پوست گسترش دارند و مسئول چرب نگه داشتن سطح پوست مي باشند. همچنين به علت دارا بودن بعضي مواد ، داراي خاصيت ضد ميکروبي و قارچي هستند. اين غدد در کف دست و پا و لـب وجود ندارند و بيشترين تراکم آنها در صورت ، سر، سينه و قسمت بالاي پشت است.

جوش بيشتر در صورت ديده مي شود و شکل هاي متفاوت دارد مثل: کومدون ( جوش هاي ريزي که به صورت سر سياه و سر سفيد ديده مي شوند )؛ پاپول (جوش هاي برجسته و قرمز رنگ)؛ پاسچول (جوش هاي چرکي ) و ندول ( تورم التهابي که در عمق بيشتري نسبت به پاپول قرار گرفته اند) و بالاخره کيست ( فضاهاي بسته اي در زير پوست حاوي ماده نيمه جامد يا مايع ). با بسته شدن دهانه خروجي غدد چربي به علت هاي گوناگون جوش به وجود مي آيد. علت هاي بسته شدن اين دهانه ها شامل:  

1-   توليـد و ترشح زيادي چربي در اين غدد که خود اين مي تواند به علت ارثي بودن يا عدم تنظيم هورموني باشد. البته گاهي ميزان هورمون در سطح طبيعي مي باشد ولي پوست به اين مقدار طبيعي نيز حساس است. مصرف خارجي هورمون هايي مثل هورمون مردانه ) تستوسترون) و کورتيکواستروئيدها ( کورتن) مي تواند باعث ايجاد و تشديد آکنه شود.
2- رشد ميکروب در دهانه غدد که باعث التهاب و بسته شدن اين غدد مي شوند 

3-   اختلال در کراتيني شدن ( در تشکيل کراتين دهانه اختلال وجود دارد مثل افرادي که سوء تغـذيه يا رژيم غـذايي دارند که اسيدهاي چرب ضروري در بدن آنها کـم است و يا به علت هاي ديگري اين اختلال وجود دارد).

جوش هاي صورت را نمي توان به طور کامل از بين برد ولي مي توان آنها را تحت کنترل در آورد.

4-   التهاب (رها شدن مواد التهاب زا به درون فوليکول مو) که علت اصلي آن را فعاليت ميکروبي در غدد سباسه مي دانند که باعث ايجاد پاسخ التهابي بين دو فوليکول مي شود. علل ديگر مؤثر در آکنه ،رژيم غذايي ( اثر آن هنوز اثبات نشده است اما مصرف بيش از حد کربوهيدرات ها و مواد قندي در تشديد آن نشان داده شده است و در عين حال اثر رژيم هاي کم کالري نيز در جلوگيري از بروز آکنه مشخص شده است).

5-   تعريق ( در بسياري از افراد باعث تشديد آکنه مي شود)

6-   اشعه ماوراءبنفش ؛ که باعث بهبود ضايعات آکنه مي گردد.

7-   استرس هاي روحي ؛ که آن را بخصوص در خانم ها آکنه را تشديد مي کند.
درمان اين جوش ها بسته به نوع جوش انجام مي گيرد. به طور کلي شستشوي مکرر نواحي جوش به ويژه با صابون هايي که PH بالایی دارند و از خود بقايايي به جا نمي گذارند در جلوگيري از تشکيل جوش جـديد تا حـد زيادي مؤثر است و در درمان نيز کمک کـننده مي باشد. اين صابون ها در داروخانه ها موجودند و به عنوان ضدجوش معرفي مي شوند . در درمان جوش از داروهاي ضد باکتري ( آنتی بیوتیک  ) نيز استفاده مي شود که بستگي به نوع جوش و گسترش آن دارد. داروهاي ديگري نيز بسته به نوع جوش ، در درمان ، مصرف می شوند که اختصاصي هستند و توسط پزشک تجویز می شوند که از حوصله اين بحث خارج است. افرادي که داراي جـوش هستند بايد از مصـرف هرگـونه کـرم يا پـماد اجـتناب کنند، چون باعث بدتر شدن جوش ها مي شود.
افرادي هستند که منافذ پوست آنها به اصطلاح باز است و داخل اين منافذ به صورت سياه ديده مي شود. ترشح چـربي و در معرض هواي آزاد قرار گرفتن اين چـربي باعث اکسيد شدن آن مي گردد و به صورت سياه ديده مي شود. براي از بين بردن آن مي توان از همان صابون هايي که گفته شد استفاده کرد. يکـــي از عارضــه هاي جــوش صـورت، باقـي ماندن لکه در آن ناحيه به علت التهاب و فــعال بودن سيسـتم دفـاعـي بدن در آنجا است. در محل جـوش هايي که بيشـتر دستـکاري شــوند احـتمال به وجود آمـدن لکه بيشتر است. ضمناً در افراد با رنگ پوست تيره تر، لکه ناشي از جوش بيشتر است . درمان اين عارضه در حقـيقـت درمــان جـوش است. يعـنــي با درمان جوش به علت کم شدن التهاب، احتمال به وجود آمدن لکه کم مي شود. درمان قطـعي براي از بين بردن اين نوع لکه وجود ندارد و در طـول زمان بسته به نوع پوست اين لــکه ها از بين مي روند. البته بعضــي از داروهاي موضعي، اين طول زمان را کاهش مي دهند که از آن جمله مي توان از ژل هاي حاوي AHA نام برد. اين ژل حاوي اسيدهاي ميوه مي باشد و باعث تسهيل در پوسته ريزي طبيعي پوست مي شوند و به همين دليل پوست ، جوان و شاداب مي ماند. داروهاي موضعي ديگر کـه کـمک کننده مي باشند: کرم و ژل هاي حاوي ويتامين C و مشتقات ويتامين  A،  کرم و ژل ترتينوئن ) . همانگونه که ذکر شد در طب رايج هنوز آثار رژيم غذايي بر ايجاد و تشديد آکنه به خوبي شناخته نشده است. براساس طـب سنتی و تجربه بيماران بعضـي از خوراکي ها در بدتر شدن جـوش صورت دخيل مي باشند و پرهـيز از اين خوراکي ها باعث بهبودي در جوش مي شود. از جمله خوراکي هايي که باعث بدتر شدن جوش ها مي شوند: غذاهاي چرب ، تنقلات ، خرما، کشمش ، محصولات دريايي ( ماهي و ميگو ) ، بعضي از ميوه جات ( موز، کيوي، خرمالو ) و ... هستند. بهـترين راهکار، پرهـيز از مواد غذايي و خوراکي هايي است که فرد اظهار مي کند با خوردن آنها جوش صورتش بدتر مي شود


         .

 

لک صورت و راه درمان آن


لک صـورت يا ملاسـما عـارضه پوستي شـايعي به خصوص در دختران و خانم هاي جوان است. اين عارضه به صورت لکه هاي قهـوه اي روشن تا تيره بر روي گونه ها ؛ پيشاني و چانه و لب بالا اکثراً دو طرفه و قرينه ديده مي شود. شـايع ترين سنين بروز آن 20 تا 30 سالگي است اگرچه در دوره ي يائسگي هم ممکن است ديده شود و در خانم ها بيشتر از آقـايان است.
عـلت هاي مختلفي در ايجـاد آن نقـش دارند ولي عامل اصلي تشديد کننده بيماري را اشعـه ماوراء بنفش خورشيد مي دانند.
علل به وجود آورنده ملاسما ( لک صورت ) :
1- مصرف دارو به خصوص داروهاي پيشگيري از حاملگي ( به صورت قرص، تزريقي و يا کاشتني ) و.... داروهاي ديگر نيز در بروز آن نقش دارند.
2- تغييـرات هورموني در بـدن از جـمله کـيست هاي متعـدد تخمــدان ( PCO ) و يا بيماري غــده فوق کليوي.
3-  برخي عطرها و دئودورانت ها و لوازم آرايشي نيز مي توانند اين ضايعات را ايجاد کنند.

با پيشگيري از تابش مستقيم اشعه خورشيد بر روي صورت از ايجاد لک تا حد زيادي مي توان جـلوگـيري کرد. با مصرف کرم هاي ضدآفتاب به طور منظم با عيار بالاتر از 20 به فواصل هر 3 ساعت و همچـنين اجـتناب از تابش نور مستقيم خـورشـيد بر روي صورت در افراد مستعـد، مي توان از ايجـاد لک پيشگيري نمود. براي از بين بردن لک با تجويز پزشک از کرم هاي حــاوي هـيدروکـينون با درصدهاي گـوناگـون ( نبايد بيشتر از 6 تا 7 درصد باشد) و نيز از کرم ترتينوئين 05/0 درصد مي توان اسـتفاده نمود. در صورت استفاده از اين دو کرم بهتر است صبح پس از استفاده از کرم هاي ضدآفتاب استفاده شود.
روش هاي ديگـر در درمان لک صورت :

لايه برداري ( PEELING ) ؛ سايش پوست به صورت مکانيکـي 

لـيزر؛ کـه بسـته به پوسـت افـراد انتخـاب مي شود. افـراد با رنگ چـشــم روشـن و مـوهـاي روشــن مـقـــدار رنگـدانـه پـوسـتي کـمتري نسـبت به پوسـت هاي تيره دارند و به همين دليل نور آفتاب بيشتر در پوست اين افراد نفوذ دارد و چون يکي از اثرات نور آفتاب ايجاد لک صورت و همچنين كــک و مک است براي پيشگيري و درمان ، اين افراد نياز مبرم به ضد آفتاب دارند.
يکي از درمان هاي لک صـورت همچـنان که قـبلاً نيز گفته شد استفاده از پيـلينگ است . ولي اين روش ، مناسب همه افراد ، به خصوص افرادي که پوست تيره دارند ، نيست. چــون يکي از عـوارض پيلـينگ ايجاد لک است و احتمال ايجـاد لک در افراد با پوست تيره بالا است .
هيچکدام از روش هاي درماني لک صورت دائمي نيست و در يک جلسه نيز انجام نمي گيرد و نياز به تجـديد درمان دارد ؛ زيرا استـعداد افراد براي ايجاد لک با اين روش هاي درمانـي برطرف نمي گردد. به هر حال مصرف ضدآفتاب در افراد مستعد يک نياز حياتي در درمان و پيشگيري از لک مي باشد.

چگونه پوستمان را اتو بکشیم

با گذشت زمان و رسيدن به دوران پيري ، پوست ما ممكن است خشك و يا چروكيده شود. مردم سراسر جهان، همه ساله ، ميليون‌ها دلار براي كرم‌هاي ضد چروك خرج مي كنند تا پوستشان سالم و صاف بماند.بسياري انتظار دارند اين كرم‌ها همانند اتو، پوست آنها را صاف كند، اما آيا واقعا اين كرم‌ها تاثير معجزه آسا دارند؟




چرا پوست چروك مي‌شود؟
فيبرهاي كلاژن، پروتئين اصلي در پوست هستند و فيبرهاي الاستين به خاطر قابليت ارتجاعي خود (توانايي براي كشيدگي و قابليت بازگشت به شكل اوليه ) به پوست جواني و طراوت مي دهند. با افزايش سن و سال كه پوست در معرض عوامل محيطي (نظير آفتاب ،مواد شوينده ، استرس و ...  ) قرار مي‌گيرد، پوست چروكيده و ضعيف مي‌شود ، زيرا كه قادر نيست دوباره به طور صحيح مرمت شود. همچنين با افزايش سن، غشاء مياني پوست شروع به كم چربي شدن مي‌كند.
قرار گرفتن در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشيد به انهدام فيبرهاي الاستين در پوست منجر شده و سبب ضعيف شدن پوست ، كشيدگي و از دست دادن قابليت ارتجاعي آن مي‌شود. همچنين، پوست آسان‌تر گسسته شده و به زمان بيشتري براي التيام نياز پيدا مي كند،كه اين هم يكي از عوامل اصلي چين و چروك پوست است.
پوست سيگاري ها بيشتر از غير سيگاري ها با همان نوع پوست ، گرايش به چروك شدن دارد. دليل اين تفاوت ، ناشناخته است ، اما ممكن است به خاطر اين حقيقت باشد كه سيگار گردش خود را در پوست كاهش مي‌دهد. ديگر آلوده كننده‌هاي هوا مخصوصا اوزن هم در اين كار دخيل هستند. اين باور وجود دارد كه راديكال‌هاي آزاد اكسيژن ، به غشاهاي سلولي آسيب مي رسانند، حتي با مواد ژنتيكي فعل و انفعال داشته و پيري پوست را تسريع مي‌كنند. كاهش وزن سريع و جدي نيز ممكن است سبب چين و چروك شود ، همان طور كه سلول‌هاي چربي زيرين پوست احتياج به لايه سطحي دارند، كاهش در اين سلول‌هاي چربي سبب مي شود كه شخص لاغر و ضعيف به نظر بيايد.
كرم ضد چروك‌يعني چه؟
كرم هاي ضد چروك براي پوست‌هاي در شرف پيري يا پير طراحي مي‌شوند و بايد توانايي جلوگيري از ايجاد چروك‌هاي جديد را داشته باشند. بدين ترتيب ميزان مواد مرطوب كننده اين محصولات بالا و البته مقدار مواد چرب و روغن هاي سبك (همچون روغن هاي گياهي) بسيار زياد است. ضمناً از انواع مرطوب كننده هاي قوي كه خاصيت درماني دارند در اين نوع كرم‌ها استفاده مي‌شوند. علاوه براين، بسياري از كرم هاي ضد چروك حاوي مواد لايه بردار ملايم و مواد محرك سازنده سلول‌هاي جديد پوستي هستند.
مواد موثر در كرم هاي ضد چروك
برخي از رايج ترين انواع موادي كه در كرم‌هاي ضد چروك وجود دارند عبارتند از:
1- ويتامين‌ها:  رتينول يك شكل ويتامين A است و اولين ماده آنتي اكسيداني است كه به طور گسترده در كرم هاي ضد چروك معمول موجود در بازار، مورد استفاده قرار گرفت. ترتينوئين شكل ديگر ويتامين A است كه نسبت به رتينول قوي‌تر است. ترتينوئين تنها درمان موضعي تائيد شده براي چروك است و توسط نسخه پزشك قابل تهيه است. هم رتينول و هم ترتينوئين مي توانند باعث قرمزي و تحريك پوست شوند، اما اثرات جانبي رتينول معمولاً خفيف‌تر است.البته اگر حامله هستيد يا قصد داريد حامله شويد از مشتقات مصنوعي ويتامين A دوري كنيد، زيرا استفاده از اين مواد در دوران بارداري ممنوع است و ممكن است موجب ناهنجاري‌هاي جنين شود.
* ويتامين C يك ماده مغذي آنتي اكسيدان است كه به بازيابي ويتامين E در بدن كمك مي‌كند. ويتامين C تشكيل كلاژن را هم تحريك مي كند.تحقيقات نشان داده كه ويتامين C با تحريك كردن تجديد سلولي و افزايش جريان خون پوست را ترميم و از آن محافظت مي‌كند.همچنين بررسي‌هاي انجام شده نشان مي دهد كه استعمال موضعي ويتامين C ممكن است باعث كاهش چين وچروك‌ها، افزايش ضخامت پوست و محافظت در برابر صدمه نور خورشيد شود.

* ويتامين E يك ماده مغذي آنتي اكسيدان است و عمده‌ترين آنتي اكسيداني است كه در پوست انسان يافت مي شود. كاهش ميزان آن در پوست با ايجاد چروك پوستي همراهي دارد.ويتامين E با خنثي كردن راديكال هاي آزاد ، مواد واكنش دهنده آسيب رسان توليد شده در جريان واكنش‌هاي شيميايي در بدن ، باعث ايجاد پوستي لطيف و بدون چروك مي شود.

2- آلفاليپوئيك اسيد: آلفاليپوئيك اسيد ماده آنتي اكسيداني است كه در غشاي سلول هاي پوست نفوذ مي كند و باعث خنثي شدن راديكال‌هاي آزاد مي‌شود. اين ماده همچنين ممكن است به عنوان يك لايه بردار شيميايي پوست باعث ريزش پوست مرده و كاهش چروك ها شود.
3- مس: مس يك عنصر كمياب است كه در هر سلولي يافت مي شود. در كرم ها مس را با قطعات كوچك پروتئيني به نام پپتيد تركيب مي‌كنند. پپتيدهاي مس، التيام زخم ها را تشديد مي كنند. آنها همچنين توليد كلاژن را تحريك كرده و ممكن است اثر آنتي اكسيدان ها را تقويت كنند.گروهي معتقدند كرم‌هاي حاوي پپتيدهاي مس ارتجاع و رطوبت پوست را بهبود مي بخشند و به اين ترتيب خطوط و چروك‌هاي ظريف پوست را كاهش مي دهند.
4- فاكتورهاي رشد: ‌فاكتورهاي رشد هورمون‌هايي هستند كه به طور طبيعي در بدن يافت مي‌شوند. كينتين كه يك فاكتور رشد گياهي است، به عنوان يكي از رايج ترين مواد در كرم هاي ضد چروك مصرف مي‌شود.
5- هيدروكسي اسيدها:آلفا هيدروكسي اسيدها، بتاهيدروكسي اسيدها و پلي هيدروكسي اسيدها همگي انواع مصنوعي اسيدهاي مشتق از ميوه‌هاي قند دار هستند. اين اسيدها معطرند و موادي هستند كه باعث مي‌شوند لايه فوقاني و مرده پوست برداشته شود و رشد يك لايه صاف و يك رنگ از پوست جديد تحريك شود. هيدروكسي اسيدها توليد كلاژن  پروتئيني كه پوست را ضخيم مي كند و مانع از دست رفتن آب آن مي شود را تحريك مي كند. استفاده از اين اسيدها ممكن است باعث بهبودي متوسط خطوط و چروك‌هاي ظريف شود.
6- كوآنزيم : Q – كوآنزيم Q - ماده اي است مغذي كه به تنظيم توليد انرژي در سلول‌ها كمك مي‌كند.كمپاني‌هاي سازنده مدعي هستند كه اين ماده به توانايي پوست در مقابله با چروك‌ها كمك مي‌كند.اما پژوهش‌هاي بيشتري براي بررسي اثرات درازمدت اين كرم ها مورد نياز است.
7-  كلاژن: كلاژن پروتئين اصلي پوست است و باعث انعطاف پذيري و كشساني پوست مي‌شود. ميزان كلاژن با افزايش سن كاهش مي‌يابد و در نتيجه چين و چروك ‌و افتادگي پوست رخ مي‌دهد.
حقيقت اين است كه كلاژن از طريق پوست جذب نمي‌شود و باعث افزايش توليد كلاژن بدن نيز نمي‌شود. استفاده از كرم‌هاي حاوي كلاژن ممكن است احساسي از قوام دار شدن و استحكام پوست ايجاد كند، اما اين اثر نه به خاطر كلاژن، بلكه به علت مرطوب شدن پوست است كه هر كرم مرطوب كننده اي مي تواند آن را ايجاد كند.
انتخاب‌كنيد
بسياري از كرم ها و لوسيون هاي پوستي كه بدون نسخه پزشك قابل تهيه هستند، فقط پوست را مرطوب مي‌كنند. اما فرآورده‌هايي هم وجود دارند كه سازندگانشان مدعي‌اند چروك هاي پوست را كاهش مي‌دهند يا آسيب وارد بر پوست، ناشي از پيري يا تابش آفتاب را برطرف مي‌كنند.با ورود به داروخانه يا لوازم آرايش فروشي‌ها با انبوهي از كرم‌هاي ضد چروك مختلف (اکثرا چینی و درجه چندم ؟ ) روبه رو مي‌شويم كه هر يك ما را وسوسه مي‌كنند آنها را امتحان كنيم تا بفهميم كداميك موثرتر است. اما اين كار شيوه مناسبي نيست چرا كه هم مقدار زيادي خرج روي دست شما مي‌گذارد و هم اينكه ممكن است دچار عوارضي مانند حساسيت يا تحريك شدن پوست شويد.
بايد ‌توجه ‌داشته ‌باشيد‌ كه كرم‌هاي ضد چروك متفاوت، ممكن است بيشترين تاثير را روي پوست معيني مثلاً چرب، خشك، حساس يا غيره داشته باشند. بنابراين پزشک  مي‌تواند با تعيين نوع پوست شما، ارزيابي مشكلات پوستي شما و همچنين تعيين كردن وجود حساسيت در پوست شما نسبت به مواد معين، در انتخاب كرم ضد چروك مناسب به شما كمك كند.ضمناً نبايد انتظار داشته باشيد كه كرم ضد چروك مانند اتو عمل كند و پوست را كاملا صاف نمايد. همچنين اين كرم‌ها نمي‌توانند كاری معجزه آسا بر روی پوست شما انجام دهند. اما به هر حال اين محصولات مي‌تواند اثر خفيف تا متوسطي در برطرف كردن چروك‌ها داشته باشد. شما مي‌توانيد به فروشگاه‌هاي عرضه محصولات آرايشي و بهداشتي برويد و هرچه در جيبتان است بدهيد و يك كرم ضد چروك خريداري كنيد، اما معلوم نيست اين كرم تا چه حد موثر باشد، يا اصلا‌ موثر باشد؟ ماسك‌هاي طبيعي و كمي تغيير در رژيم غذايي مي‌تواند پوستي صاف و شفاف به شما بدهد.براي برخورداري از يك پوست زيبا و سالم به دنبال كرم ها و ماسك هاي مختلف نباشيد. سرما به دليل ايجاد خشكي در پوست رابطه مستقيمي با چروك و پيري زودرس دارد، در اين فصل بيشتر به پوست‌تان رسيدگي كنيد و اجازه ندهيد هيچ گاه پوست‌تان خشك شود. بهترين وسيله براي چرب نگه داشتن پوست، روغن زيتون است. حمام آفتاب نگيريد و سعي كنيد كه بين ساعت 10 صبح تا 3 بعدازظهر از قرار گرفتن در معرض آفتاب پرهيز كنيد. اگر در اين ساعات مجبوريد در معرض آفتاب باشيد ، هميشه از كلاه و ضد آفتاب استفاده كنيد. . صورت خود را زياد نشوييد و از صابون‌هاي زبر پرهيز كنيد . زيرا شستن زياد باعث كم شدن چربي و رطوبت پوست مي شود و بدانيد سيگار بزرگ‌ترين دشمن پوست شماست.

123movies