متن

مقدمه


سال ها دل طلب جام جم از ما می کرد 

                                                 آنچه خود داشت ز بیگانه تمنا می کرد

مکتب طب سنتی ایران، دانشی آمیخته با هنر و فراصت و ذخیره ای برخواسته از حکمت خسروانی اهالی سرزمین آریایی ایران است که با حکمت یونانی امیخته و با محک تجربه در طوال سالیان حیات انسان ازموده شده است../

این مکتب با ریشه ای ده هزار ساله انسان  را فقط از بعد مادی نمی نگرد بلکه به ابعاد دیگر وجود او به عنوان خلیفه الهی نیز توجه دارد. دراین دیدگاه حفظ سلامت مقدم بر درمان است فو توجه به روش زندگی (سبک زندگی) و تامین هوای سالم ،تغذیه درست ،فعالیت کافی،استراحت به اندازه و تعادل حالات روحی _ روانی شعار طب سنتی ایران است .

ذکر این نکته لازم است که طب سنتی ایران یکی از مظلوم ترین و مهجور ترین رشته های طب کل نگر می باشد که پس از فرصت سوزی های فراوان به تازگی مورد توجه قرار گرفته است.

تصور اولیه و عوامانه این است که طب سنتی کشورمان منسوخ شده است و روش های درمانی ان غیر علمی است یا پاسخگو نیست ، اما حقیقت اینست که نه تنها در مقام نظر هیچ مقاله ی علمی در رد تئوری سردی و گرمی نوشته نشده است بلکه یافته های جدید،تئوری مزاج ها (سردی ، تری ، خشکی و گرمی ) واخلاط ( صفرا ، سودا ، دم و بلغم) را تایید می کند .

از طرفی در مقام عمل هم درمانگر بودن و کار امدی طب سنتی شگفت انگیز بوده است . به طوری که در کشورمان مطب ها کلینیک های طب سنتی با استقبال بی شتری مواجه شده و نیز در دیگر کشورهای جهان طب کل نگر روزبه روز در حال گسترش است.

عوامل گفته شده در بالا و همچنین دیگر مزایای طب سنتی ایرانی (منطبق بودن با فرهنگ بومی ، در دسترس بودن ،ارزان بودن ، خود کفایی دارویی  و حتی نقش صادر کننده داشتن ، کم عارضه بودن ، تولید علم به معنای حقیقی کلمه و...)وزارت بهداشت ودرمان را بر ان داشت که طب سنتی کشورمان را به عنوان یک رشته مستقل زیر مجموعه ی دانشگاه های علوم پزشکی راه اندازی و تاسیس کند .



تعریف طب

طب علمی است که تغییرات بدن را بررسی میکند ،این تغییرات میتواند در جهت حفظ سلامتی و یا ایجاد بیماری باشد.

طب در کتاب هدایته المتعلمین(اولین کتاب طبی به زبان فارسی در قرن چهارم هجری) این گونه تعریف شده است .

((بجشگی بیشه ای بود که تندرستی آدمیان را نگاه دارد و جن رفته بود باز آرد از روی علم و عمل))

یعنی پزشکی پیشه ای ( ترکیب علم و هنر) است که تندرستی انسان ها را حفظ می کند و چون رفته بود باز آرد از روی علم و عمل.

شیخ الرئیس ابو علی سینا ( پدر علم طب ایرانی )در کتاب قانون می فرمایند

((طب علمی است که به واسطه ان احوال بدن انسان شناخته می شود و از جهت آنچه که موجب سلامتی و بیماری ان است تا صحت وسلامتی موجود را حفظ کند و درصورت از دست رفت سلامتی ،انرا به بدن برگرداند.

نکته بسیار مهم در این تعریف ها انست که هدف پزشکی و وظیفه اصلی پزشک را حفظ تندرستی ( پیشگیری )انسان دانسته و درمان را دراولویت بعدی قرار داده است. و این دیدگاه حتی بسیار متعالی تر از ان چیزی است که امروزه در پزشکی رایج با عنوان (طب پیشگیری )مطرح شده است.


123movies